Annonse

Annonse

00:00 - 18. august 2017

Forfatteren som kom inn bakdøren

Jonathan Safran Foer må tro helt og fullt på tekstene sine. Ellers er det ingen vits, mener han.

Her er han: – Hadde du spurt meg før universitetet om fem yrker jeg kunne tenke meg, tror jeg ikke skriving engang hadde vært på listen, sier Jonathan Safran Foer. Men så gikk det altså slik likevel. I disse dager er han på norsk jord for å snakke om den nye boken sin, Her er jeg.

Den amerikanske forfatteren Jonathan Safran Foers to første romaner, kjempesuksessene Alt blir klart og tydelig (Everything Is Illuminated) og Ekstremt høyt og utrolig nært (Extremely Loud & Incredibly Close) utkom med bare snaue tre års mellomrom, i 2002 og 2005. Så gikk det altså elleve år før fjorårets Her er jeg (Here I am). Mange har ventet – lenge. Og flere har boblet over med konklusjonen om at boken har «tatt forfatteren ti år».

Det er imidlertid en påstand forfatteren umiddelbart skyter ned.

– Nei, boken har ikke «tatt meg ti år». Altså, noen regner på slikt ut fra når man avsluttet den forrige boken – men det gjør ikke jeg. Da jeg var ferdig med Ekstremt høyt og utrolig nært, gjorde jeg andre ting en stund. Jeg skrev noe annet, sakprosa, jeg fikk to barn. Og så lette jeg rett og slett etter noe å skrive om. Det er behagelig å skylde på et eller annet når tiden bare går unna, men sannheten er at det tok tid å finne frem til noe jeg virkelig brydde meg om.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse