Annonse

Annonse

00:00 - 18. august 2017

Et monument over istidens oppdager

Svært ambisiøst arbeid om forskeren som oppdaget at landet en gang var dekket av isbreer.

Visjonær: Geir Hestmark vil rydde vekk den siste tvil om at Jens Esmark er oppdageren av istiden som geologisk faktum. Det er dette Esmark bør huskes for av ettertiden. Han var en visjonær. Foto: Pierre-Henry Deshayes/NTB Scanpix

«I midten av september 1823 kom en eldre professor og hans to unge studenter tilbake til Christiania etter tre måneders reise i Norge. Underveis hadde de snublet over den største vitenskapelige oppdagelse som noensinne er gjort i norsk natur: De hadde oppdaget Istiden.»

På denne ansporende måten introduserer Geir Hestmark sitt biografiobjekt Jens Esmark. Det virker merkelig på oss i dag at man ikke tidligere visste hva isen hadde gjort med det norske landskapet.

I innledningskapitlet får vi del i den intellektuelle nysgjerrighet som har drevet forfatteren til å beskjeftige seg i hele tolv år med den danskfødte geologen og mineralogen som kom til Norge på slutten av 1700-tallet, og som ble værende her til han døde i 1839.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse