00:00 - 04. august 2017

Et foster til besvær

Lotta Elstad skaper observant og frisk komedie av en frilansers uønskede svangerskap.

Komikk: I Jeg nekter å tenke demonstrerer Lotta Elstads igjen evnen til å bygge komikk over emner, ideer og politiske problemstillinger som dirrer langs den usynlige kraftlinjen mellom HF-fakultetet på Blindern og Dagsnytt 18-studioet på Marienlyst. Foto: Christian Belgaux

Premisset for Lotta Elstads nye roman får den til å ligne en norsk, sosialdemokratisk variant av Margaret Atwood-romanen/HBO-serien The Handmaid’s Tale: Også her er kvinnens rett til å bestemme over egen kropp og skjebne innskrenket, om enn bare gjennom et kompromiss mellom regjeringen og Kristelig folkeparti. Da reservasjonsretten gikk i vasken, fikk de «tre-dager’n» som plaster på såret. En kvinne som oppsøker lege med ønske om abort, sendes hjem igjen for å tenke over saken i tre virkedager. For vår svangre heltinne Hedda Møller, en frilansskribent i begynnelsen av tredveårene, som sitter på legens kontor en torsdag, betyr det at hun ikke kan komme tilbake før onsdag uken etter. Helgen teller ikke! Mer tid trenger hun ikke på å la sin allerede nokså porøse livs­orden gå fullstendig i oppløsning.

Graviditeten er resultatet av en rekke hendelser som ubetinget hører 2010-tallet til: Heddas kjæreste, en intellektuell levemann som ikke egentlig er kjæresten hennes, har sagt at de ikke skal ligge sammen mer. Hun reiser til Hellas for å klarne tankene, men på grunn av en akutt nøtteallergisk medpassasjer må flyet nødlande i Sarajevo. Der hopper hun av, og forsøker å komme seg hjem med landbaserte transportmidler. For å bøte på kjedsomheten underveis, ser hun på Game of Thrones og sveiper bilder på sjekke-appen Tinder. Et feiltrykk – som sender den avbildede mannen en anerkjennende melding – resulterer i stevnemøte og sex med vagabonden Milo. Vips så er abortkomedien i gang.

Annonse