Annonse
00:00 - 01. september 2017

En fri kvinne

Elena Ferrante skildrer spenningen mellom morsrolle, morsfølelse og individuell frihet med sjelden kraft og intensitet.

Slektens kvinner: Det er ikke tilfeldig at hovedpersonen i Elena Ferrantes roman om moderskap har to døtre, boken handler om kvinners lodd gjennom flere ledd. Foto: Raymond Kleboe Collection / Getty Images
Annonse

Elena Ferrantes splittede kvinneskikkelser er del av en generasjon som frigjorde seg fra tradisjonelle kjønnsrollemønstre og tok fatt på karriere og selvrealisering under feministbølgen i Italia i 1970-årene. Men enkelte av våre biologiske behov er fryktelig bakstreverske; man klarer liksom ikke å se bort fra sitt avkom, om man skulle ha aldri så lyst til å gjøre andre ting.

Ibsens Nora dro, men skal vi utlede av Ferrantes roman, ble dukkehjemmet med i bagasjen. Den dunkle dottera, som kom på originalspråket allerede i 2006, er Ferrantes mest kompakte og gjennomførte granskning av moderskap. Ja, jeg kommer faktisk ikke på noen roman som bedre har fått frem spenningen mellom morsrolle, morsfølelse og individuell frihet, eller behandlet de indre konfliktene mer uttømmende, til tross for dens beskjedne omfang. Med sine 150 sider er Den dunkle dottera et på alle måter pregnant lite underverk fra den sterkeste forfatteren som har etablert seg internasjonalt i dette årtusenet.

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.