Annonse
00:00 - 01. september 2017

En fri kvinne

Elena Ferrante skildrer spenningen mellom morsrolle, morsfølelse og individuell frihet med sjelden kraft og intensitet.

Slektens kvinner: Det er ikke tilfeldig at hovedpersonen i Elena Ferrantes roman om moderskap har to døtre, boken handler om kvinners lodd gjennom flere ledd. Foto: Raymond Kleboe Collection / Getty Images
Annonse

Elena Ferrantes splittede kvinneskikkelser er del av en generasjon som frigjorde seg fra tradisjonelle kjønnsrollemønstre og tok fatt på karriere og selvrealisering under feministbølgen i Italia i 1970-årene. Men enkelte av våre biologiske behov er fryktelig bakstreverske; man klarer liksom ikke å se bort fra sitt avkom, om man skulle ha aldri så lyst til å gjøre andre ting.

Ibsens Nora dro, men skal vi utlede av Ferrantes roman, ble dukkehjemmet med i bagasjen. Den dunkle dottera, som kom på originalspråket allerede i 2006, er Ferrantes mest kompakte og gjennomførte granskning av moderskap. Ja, jeg kommer faktisk ikke på noen roman som bedre har fått frem spenningen mellom morsrolle, morsfølelse og individuell frihet, eller behandlet de indre konfliktene mer uttømmende, til tross for dens beskjedne omfang. Med sine 150 sider er Den dunkle dottera et på alle måter pregnant lite underverk fra den sterkeste forfatteren som har etablert seg internasjonalt i dette årtusenet.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse