Annonse

Annonse

00:00 - 07. juli 2017

Opp av asken

Pier Paolo Pasolini går til angrep på borgerskapet, kommunistene, litteratene og poesien.

Liv og dikt: Pier Paolo Pasolini tenker seg om hjemme i Roma i 1962. ⇥Foto: Marisa Rastellini /Mondadori Portfolio / Getty Images

Som filmregissør er Pier Paolo Pasolini (1922–1975) kjent for sin kompromissløse og kontroversielle behandling av dunkel og grenseløs seksualitet, av samfunnets utstøtte, av borgerskapets skinnhellighet og den fremvoksende kapitalismens korrumperende effekt på kulturen og folket. På 1960- og 70-tallet ble han som filmskaper vurdert på høyde med sentrale aktører som Federico Fellini og Michelangelo Antonioni.

Mindre kjent, men like betydningsfull, var Pasolinis litterære produksjon: Bibliografien hans teller faktisk flere romaner, skuespill, diktsamlinger og essayer enn filmografien teller filmer. Blant de litterære sjangrene var det særlig poesien som sto ham nær. I intervjuer fortalte han at han ikke så noen grunnleggende forskjell mellom å lage film og å skrive dikt. Nå har vi fått Askens poet på norsk, et «bio-bibliografisk» langdikt stint av alle de motsetningene Pasolinis liv og kunst var fylt av.

 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse