Annonse

Annonse

00:00 - 14. juli 2017

Lesetips til NFF-president Terje Svendsen

Lesetips til NFF-president Terje Svendsen fra Marius Lien.

Eksentrisk: Paul Breitner (i midten) ble verdensmester for Vest-Tyskland i 1974. Han er ikke bare kjent for dette, men også for sterke meninger om annet enn fotball. Foto: Getty Images

Det finnes et pantheon av radikale, frittenkende fotballspillere: Diego Maradona, Sócrates, Paul Breitner og så videre. Dette var folk som sa sin mening høyt og tydelig, om både politikk, fotball og ellers ethvert tema som måtte oppta dem. Ordene og innstillingen til disse spillerne har gitt dem en helt egen status i fotballhistorien, for mange fans har det løftet også selve spillet deres til et annet nivå.

Den svenske statsviteren og skribenten Ekim Caglar (Magasinet Arena, Josimar) har samlet historien om 49 slike spillere, i boken Propagandafotboll. Caglar presenterer spillere på alle sider av den politiske skalaen, fra ytre høyre (Paulo di Canio) til ytre venstre (Cristiano Lucarelli). Han presenterer den anti-nasjonalistiske litteraturentusiasten og løpsmaskinen Henrik Rydström fra Kalmar FF, og forteller om Inter-legenden Javier Zanettis høylytte støtte til zapatistgeriljaen EZLN i Chiapas i Mexico. Verdensmester Romários mye omtalte suksess som politiker får plass, det samme gjør mer ukjente spillere som algeriske Ahmed Ben Bella, som brukte fotball i frigjøringskampen mot franskmennene. For ikke å snakke om den habile keeperen Albert Camus, som også hadde en grei karriere som skribent.

 

HER !

Annonse