00:00 - 07. juli 2017

Lasse Midttun om Mikkel Bolts Trump-pamflett

Marxistisk-leninistisk fascismeanalyse har de samme gamle problemene, skriver Lasse Midttun.

Det er noen som sier at det var umulig å forestille seg noe så ille som president Donald Trump. Dette er selvsagt fullstendig feil. Det er nok av dem som har forestilt seg betydelig mer autoritære og totalitære tilstander, både i USA og i Europa.

De mest kjente er selvsagt George Orwells 1984 (1949), som skvatt opp bestselgerlistene i det Trumps valg var klart, Aldous Huxleys Brave New World (1932) og Ray Bradburys Fahrenheit 451 (1953). Videre: Allerede i The Iron Heel (1908) skriver Jack London om oligarkiets 300 år lange triumf på den vestlige halvkule.

Her i Skandinavia utkom i 1940 Karin Boyes ufortjent lite kjente Kallocain, hvor forskeren Leo Kall har oppdaget det ultimate sannhetsserum – som avslører alt om deg til dine herskere, også det du ikke visste selv.

Annonse