Annonse
00:00 - 07. juli 2017

Lasse Midttun om Mikkel Bolts Trump-pamflett

Marxistisk-leninistisk fascismeanalyse har de samme gamle problemene, skriver Lasse Midttun.

Annonse

Det er noen som sier at det var umulig å forestille seg noe så ille som president Donald Trump. Dette er selvsagt fullstendig feil. Det er nok av dem som har forestilt seg betydelig mer autoritære og totalitære tilstander, både i USA og i Europa.

De mest kjente er selvsagt George Orwells 1984 (1949), som skvatt opp bestselgerlistene i det Trumps valg var klart, Aldous Huxleys Brave New World (1932) og Ray Bradburys Fahrenheit 451 (1953). Videre: Allerede i The Iron Heel (1908) skriver Jack London om oligarkiets 300 år lange triumf på den vestlige halvkule.

Her i Skandinavia utkom i 1940 Karin Boyes ufortjent lite kjente Kallocain, hvor forskeren Leo Kall har oppdaget det ultimate sannhetsserum – som avslører alt om deg til dine herskere, også det du ikke visste selv.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.