00:00 - 14. juli 2017

Hamsun-slektninger frykter sirkus

Barnebarn av Knut Hamsun og doktor Johannes Irgens Strømme er på hver sine vis skeptiske til en full offentliggjøring av Hamsuns psykoanalyse.

Ga resultater: – Forholdet er at Knut Hamsun etter tiden hos doktor Strømme i 1926 faktisk skrev Landstrykere, så behandlingen må jo ha hatt en misjon, sier forfatterens sønnesønn, Leif Hamsun. Her er Knut Hamsun fotografert på Nørholm ved Grimstad 8.juni 1927. Foto: Anders Beer Wilse/Nasjonalbiblioteket

Bjørn Petter Gjerdrum, som er barnebarn av lege og psykoanalytiker Johannes Irgens Strømme, sier at han har hele tiden vært for en seriøs, vitenskapelig forskning på bestefarens notater fra timene Knut Hamsun tilbragte i psykoanalyse i 1926. De 30 sidene som hittil er dekodet, ble nylig publisert i tidsskriftet Vagant, i samarbeid med kunstneren Thomas Kvam.

– Det er ingen begrensninger fra vår side, bortsett fra at vi forutsetter at materialet beskyttes på forsvarlig vis og at gjeldende regler for denne type dokumenter blir fulgt. Og først og fremst ser jeg dette som en pasientjournal.

Det Strømmes etterkommere hele tiden har håpet på, påpeker Gjerdrum, er at bestefarens renommé skulle styrkes.

Annonse