Annonse
00:00 - 28. juli 2017

Et prisme på vår tid

McKenzie Wark har nærlest 21 kritiske tenkere for å si noe om det 21. århundres intellektuelle kultur.

Det digitale håndfaste: Utstillingen Myths of the Marble på Henie Onstad Kunstsenter utforsket hva som skjer med det materielle i en digital tidsalder. Noen av skulpturene i Ane Graffs What Oscillates inkluderer ingredienser som brukes i mobiltelefoner. Foto: Øystein Thorvaldsen / HOK
Annonse

– Jeg sier til folk at jeg har vært på Facebook i 35 år, og da er de sånn: Men Facebook har jo ikke fantes så lenge, sier McKenzie Wark i en lavoppløst FaceTime-ramme.

– Jo, det har det. Og samtalen på nettet pleide å være bedre. Før det ble kommers. Det hadde ikke fine bilder og alt det bullshittet, men det var sånn mæn, som vi teoretiserte frem en storm på de greiene.

McKenzie Wark, eller Ken Wark som han heter hos arbeidsgiveren The New School (raddisuniversitetet i New York som har huset Hannah Arendt, Thorstein Veblen og Claude Lévi-Strauss), sier han er på hjemmebane når det er snakk om internettkultur. I dag er han professor i kultur og medier, han var tidlig ute med å teoretisere virtuell kultur og cyberspace, og har skrevet bøker som A Hacker Manifesto og Gamer Theory. Han pleide å ha hår til skuldrene – det er klippet nå, viser det seg når videoen begynner å strømme på FaceTime. På 1990-tallet hang han på avantgardistiske blogg- og diskusjonsforumer som Netlife og Rhizome.org (begge eksisterer fortsatt), sammen med en gjeng som skulle bli toneangivende intellektuelle skikkelser i dag.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse