Annonse

Annonse

00:00 - 07. juli 2017

Elver av blod

Fire unge brødre må bære hele Nigerias skjebne.

Sterk start: Chigozie Obiomas debutbok er nominert til Booker-prisen. ⇥Foto: Matthew Orselli

Nigeria er på mange måter episenteret for den svarte afrikanske litteraturens gjennombrudd i Vesten. Siden forfattere som Amos Tutuola og Chinua Achebe føyet henholdsvis joruba- og igbofolkets muntlige fortellertradisjoner sammen med det engelske kolonispråket på 1950-tallet, har forfattere som Wole Soyinka, Buchi Emecheta, Ben Okri og Chimamanda Ngozi Adichie vært med på å befeste Nigerias ry som Afrikas gigant også litterært.

Et nytt skudd på stammen er Chigozie Obioma, som med debutromanen Den forbudte elven (orig. The Fishermen) har vunnet mange priser og blitt nominert til den prestisjetunge britiske Booker-prisen. I likhet med sine forgjengere skriver han på engelsk og har tilbragt mye av sin tid utenlands (i dag bor han i USA), men det politisk urolige Nigeria er sentral tematikk, og skriften berikes av impulser fra de nasjonale talespråkene.

 

Annonse