Annonse
00:00 - 21. juli 2017

Den nye verden

Naturelskeren Henry D. Thoreaus evne til å se er noe vi kan ta med oss inn i vår digitale hverdag.

Gå ut og se: Thoreau ser naturen som et ukorrumpert alternativ til byen og sivilisasjonen, hvor mennesket kan gjenvinne sine sanser. Her i Norge var Kitty Kielland en av dem som fant et nytt blikk på naturen på slutten av 1800-tallet. Kitty Kielland: Sommernatt (1886). Foto: Nasjonalmuseet
Annonse

«Jeg er litt urolig. Vil du sende meg et bilde av Alfred?», står det å lese i en tekstmelding fra en venn. Jeg blar frem en 10 sekunders filmsnutt hvor hunden springer det forteste han kan bortover skogsstien, med tungen hengende ut til den ene siden. Synet av en lykkelig og båndfri hund i vill galopp gjør meg glad, jeg svusjer snutten over til min venn og mottar raskt en emoticon med lattertårer og glisende fjes.

På Facebook, Instagram og nettaviser dukker daglig nye dyrevideoer opp – en lettelse innimellom Trump-, brexit-, innvandrings- og netthetsdebatter. Når en hund eller en katt flyter forbi på skjermen, kan jeg i likhet med min venn føle ro igjen. Forholdet mitt til sosiale medier gir meg stadig lyst til å rope som Kurtz i Joseph Conrads Heart of Darkness (1899): «The horror! The horror!»

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker