Annonse

Annonse

00:00 - 21. juli 2017

Den nye verden

Naturelskeren Henry D. Thoreaus evne til å se er noe vi kan ta med oss inn i vår digitale hverdag.

Gå ut og se: Thoreau ser naturen som et ukorrumpert alternativ til byen og sivilisasjonen, hvor mennesket kan gjenvinne sine sanser. Her i Norge var Kitty Kielland en av dem som fant et nytt blikk på naturen på slutten av 1800-tallet. Kitty Kielland: Sommernatt (1886). Foto: Nasjonalmuseet

«Jeg er litt urolig. Vil du sende meg et bilde av Alfred?», står det å lese i en tekstmelding fra en venn. Jeg blar frem en 10 sekunders filmsnutt hvor hunden springer det forteste han kan bortover skogsstien, med tungen hengende ut til den ene siden. Synet av en lykkelig og båndfri hund i vill galopp gjør meg glad, jeg svusjer snutten over til min venn og mottar raskt en emoticon med lattertårer og glisende fjes.

På Facebook, Instagram og nettaviser dukker daglig nye dyrevideoer opp – en lettelse innimellom Trump-, brexit-, innvandrings- og netthetsdebatter. Når en hund eller en katt flyter forbi på skjermen, kan jeg i likhet med min venn føle ro igjen. Forholdet mitt til sosiale medier gir meg stadig lyst til å rope som Kurtz i Joseph Conrads Heart of Darkness (1899): «The horror! The horror!»

 

Annonse