Annonse
00:00 - 28. juli 2017

Bygget på uvisshet

Uten store fakter innlemmer Monica Csango sentraleuropeiske erfaringer og beriker norsk historie.

Fortielser: Monica Csango fikk Amandaprisen for dokumentaren Evig din i 2005. Den handlet mest om hennes farfar. Fortielser, Min jødiske familiehistorie handler mest om Csangos farmor, Magda. Foto: Privat
Annonse

Monica Csangos besteforeldre på morssiden kom som flyktninger fra Ungarn til Norge i 1947. Hennes mor besøkte Ungarn i 1968, bråforelsket seg ifølge boken i Péter Csángó. Slik skildres forfatterens unnfangelse på side 70. Faren flyktet fra Ungarn i 1969 og fikk visum til Norge via ambassadesekretær Geir Grung ved ambassaden i Roma, som også hjalp til med penger fra egen lommebok.

Min jødiske familiehistorie handler hovedsakelig om Péter Csángós foreldre, og først og fremst om hans mor Magda Csángó. Hun skal ha vært så vakker at hun måtte sitte med ansiktet mot veggen da hun var på restaurant med sin mann før krigen, for at det ikke skulle vekke oppsikt.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker