00:00 - 16. juni 2017

Vestens farlige fantasi

Vesten må slutte å tro at deres verdensbilde er en suksess. I hele verden er folk sinte på elitene, med god grunn, ifølge den indiske forfatteren Pankaj Mishra.

Nytt blikk på 200 års utvikling: Blir Pankaj Mishra en av årets mest omdiskuterte intellektuelle? Det spår i alle fall avisen The Financial Times. Foto: Harry Borden / Contour / Getty Images

– Det er ganske utrolig å se mennesker gjøre krav på humanismen mens de har ledet og tjent stort på en imperialisme som har vært dypt voldelig, rasistisk, ja, inntil det folkemorderiske. Mange har altfor mange illusjoner om seg selv og sine nasjoners prestisje. Dette får dem til å handle på svært destruktive måter: Nå skal vi gi demokratiets gave til russerne. Til irakerne, om nødvendig gjennom militær inngripen.»

Denne salven kommer fra forfatteren og samfunnsdebattanten Pankaj Mishra. Født i 1969 i Nord-India, med bachelorgrad i handel fra Allahabad og en master i litteratur fra New Dehli. I flere år har han markert seg som hardtslående forfatter, kritiker og kommentator. Så hardtslående at historikeren Niall Ferguson truet med å saksøke ham for ærekrenkelser etter en bokanmeldelse.

Mishras nyeste bok, Age of Anger: A History of the Present, spås av The Financial Times å bli en vår tids mest siterte og kritiserte. Hvorfor? Jo, boken har som utgangspunkt at verden må ta et nytt blikk på de siste hundreårenes historie og lære de andre sannhetene nedfelt der, ikke den rosa drømmen om modernitet, opplysning, frihet og likhet, som brexit og Trump uansett har blåst et stort hull i.

Annonse