00:00 - 30. juni 2017

Skrekken for flekken

Den menstruelle revolusjonen har nådd barnebøkene, skriver Tonje Vold.

Illustrasjon: Kaia Dahle Nyhus, fra boken Megzilla (2015)

Vi lever i en tid da det visstnok pågår noe man kaller den «menstruelle revolusjonen»: Den tidligere så tabubelagte mensen er de siste årene i økende grad blitt tema for en rekke radioprogrammer, kunstprosjekter, tegneserier og ulike antologier.

Også i nyere skjønnlitteratur for barn og ungdom foregår det en bemerkelsesverdig utforskning av hva menstruasjon betyr, med relevans for dem som kanskje aller mest trenger oppdaterte fortellinger om emnet. Det gjelder bøker, fra Anneli Klepps ungdomsroman Hvis du elsker meg og Heidi Lindes barneroman Pym Pettersons mislykka skoleball til Marianne Viermyrs lettlesbok Blodig alvor, Vera Micaelsens satiriske Hyperpubertet og Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus’ grafiske roman Megzilla. Men hvordan behandler disse bøkene temaet?

Annonse