00:00 - 02. juni 2017

Med Hitler i trillekofferten

Det beryktede bind seks av Karl Ove Knausgårds Min kamp utkommer i Tyskland. Vi ble med på lanseringsturneen for å sjekke om spådommene om bråk og skandale slo til.

«Da det var klart at boken skulle ut i Tyskland, spurte forlaget om jeg ville komme og presentere den, men jeg var for redd, jeg ville ikke dra. Og så fortalte jeg til moren min at jeg akkurat hadde takket nei til å reise til Tyskland, at jeg ville gjemme meg. Hun sa: Nei, du må dra. Du har skrevet en bok, og du må stå for den. Reis dit og se hva som skjer. Og her er jeg.»

Karl Ove Knausgård sitter på scenen i Haus des Rundfunks (Radioens hus) midt i Berlin. Salen er fullsatt, nesten 1100 mennesker har kommet for å høre ham bli intervjuet, i tillegg til de som får med seg direkteoverføringen av arrangementet på radio. Det er mandag 22. mai, og bind seks av Min kamp – det som innimellom alle de nitide hverdagsbeskrivelsene, drar til med et 400 sider langt essay om Hitler, nazismen og jødeutslettelsen – har vært å få kjøpt i tyske bokhandler i én dag.

Kämpfen (Kjempe) heter bind seks her, Knausgårds tyske forlag har forståelig nok droppet tittelen Mein Kampf, og i stedet gitt hvert bind sin egen tittel. Men denne lille maskeringen er lite verdt for Min Kamp 6 der Knausgård ikke bare forsøker å forstå seg selv, men også Hitler. Der han skriver ting som: «Hitlers ungdomstid ligner på min egen, hans avstandsforelskelse, hans desperate ønske om å bli noe stort, for å heve seg opp fra seg selv, hans morskjærlighet, hans farshat, hans bruk av kunsten som et jeg-utslettelsens og de store følelsenes sted.»

Annonse