Annonse
00:00 - 09. juni 2017

Kolonialistisk delirium

En av 10-tallets beste tegneserier er nå tilgjengelig i norsk språkdrakt.

Annonse

Olivier Schrauwen (f. 1977) er en av Europas fremste unge tegneserieskapere («ung» er et relativt begrep i tegneseriesammenheng), og ble først kjent for sine kunstferdige pastisjer, hvor han under et ferniss av absurd komikk gikk i visuell dialog med ulike tegnere og tradisjoner. Dette kommer best til uttrykk i en utgivelse som Gutten min (norsk utgave i 2014) hvor streken både er en hyllest og kommentar til den amerikanske bautaen Winsor McKay (1876–1934), men denne formalistiske diskusjonen går fortsatt som en rød tråd gjennom produksjonen hans etter at han utviklet en strek som ene og alene er hans egen.

Den surrealistiske kolonifarsen Arsène Schrauwen er den animasjonsutdannede Schrauwens hittil mest ambisiøse prosjekt, og forteller historien om hans bestefars reise til en ikke navngitt belgisk koloni i Afrika i 1947. Skjønt, dersom det måtte finnes et historisk grunnlag for fortellingen, oppleves det umiddelbart som irrelevant i møte med bokas bisarre plott og drømmeaktige billedspråk. Men selv om Schrauwens skildringer av livet i kolonien har lite til felles med noe som har funnet sted i vår verden, er dette absurde teateret like fullt en treffende skildring av det kollektive delirium som lå til grunn for belgiernes kolonialistiske prosjekt.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse