Annonse
00:00 - 09. juni 2017

Kolonialistisk delirium

En av 10-tallets beste tegneserier er nå tilgjengelig i norsk språkdrakt.

Annonse

Olivier Schrauwen (f. 1977) er en av Europas fremste unge tegneserieskapere («ung» er et relativt begrep i tegneseriesammenheng), og ble først kjent for sine kunstferdige pastisjer, hvor han under et ferniss av absurd komikk gikk i visuell dialog med ulike tegnere og tradisjoner. Dette kommer best til uttrykk i en utgivelse som Gutten min (norsk utgave i 2014) hvor streken både er en hyllest og kommentar til den amerikanske bautaen Winsor McKay (1876–1934), men denne formalistiske diskusjonen går fortsatt som en rød tråd gjennom produksjonen hans etter at han utviklet en strek som ene og alene er hans egen.

Den surrealistiske kolonifarsen Arsène Schrauwen er den animasjonsutdannede Schrauwens hittil mest ambisiøse prosjekt, og forteller historien om hans bestefars reise til en ikke navngitt belgisk koloni i Afrika i 1947. Skjønt, dersom det måtte finnes et historisk grunnlag for fortellingen, oppleves det umiddelbart som irrelevant i møte med bokas bisarre plott og drømmeaktige billedspråk. Men selv om Schrauwens skildringer av livet i kolonien har lite til felles med noe som har funnet sted i vår verden, er dette absurde teateret like fullt en treffende skildring av det kollektive delirium som lå til grunn for belgiernes kolonialistiske prosjekt.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker