00:00 - 09. juni 2017

Imot naturen

Selv i en generasjon oppslukt av frihet og selvrealisering er det vanskelig å bryte biologiens regler.

Biologisk klokke: Ariel Levy har skrevet en selvbiografiske reportasjebok som hun har fått betydelig oppmerksomhet for i amerikanske aviser og tidsskrifter. Foto: Privat

Når noen av de andre gjestene ved middagsbordet begynner å snakke med hverandre om «den biologiske klokken», slår min indre spissborgersensor full alarm. I samtale gjør slike ytre forestillinger om når vi skal stifte familie, bygge rede, slå oss til ro, seg alltid gjeldende med det konvensjonelles umiskjennelige klamhet. Du skal få barn fordi folk skal få barn når de er så gamle som du er nå. Samtidig viser jo adjektivet «biologisk» til noe helt konkret. En kvinnes evne og mulighet til å få barn blir svekket når hun nærmer seg førti, og risikoen for komplikasjoner øker en god stund før det igjen. Det finnes faktisk en biologisk klokke, det er bare så lite frigjort å snakke om den.

Et moderne menneske, en moderne kvinne, lar gjerne tyveårene bli fjerne og utydelige i bakspeilet før hun låser seg inn i familielivets gylne bur. Før den tid skal karrieren sikres, den stadig lengre ungdomstiden nytes, den seksuelle identiteten etableres og utfordres, andre verdensdeler oppdages, ja, livet skal rett og slett leves nesten ferdig før neste etappe kan ta til.

I en slik situasjon er det den briljante, frittenkende New Yorker-journalisten Ariel Levy befinner seg ved åpningen av den selvbiografiske reportasjeboken hun nå får betydelig oppmerksomhet for i amerikanske aviser og tidsskrifter, og den biologiske klokken har hun aldri hatt tanke for. I et liv hvor reglene, som bokens tittel peker på, alltid har vært til for å brytes, har heller ikke denne omverdenens begrensning vært noe å ta alvorlig. «Å tenke at reglene ikke gjelder er kjennetegnet på en visjonær», skriver Levy i tråd med den liberalismen som det siste halve århundret har gått fra å være radikal til å bli kapitalistisk, men «det er også et symptom på narsissisme».

Annonse