00:00 - 02. juni 2017

Historien om en frelser

Storheten lå i kim allerede i Ngugu wa Thiong’os første litterære arbeid.

Førsteutkastet til «Elven som skiller» ble skrevet så tidlig som 1961 og er Ngugi wa Thiong’os egentlige svennestykke. Foto: Lærke Posselt

Ved siden av nigerianske Wole Soyinka og sør-afrikanske J. M. Coetzee, er Ngugi wa Thiong’o fra Kenya den mest meritterte nålevende afrikanske forfatter. Nå mangler det bare at han som sine to kolleger vinner Nobelprisen, og ikke minst at flere av hans bøker oversettes til norsk.

Han ble introdusert her til lands første gang i 1984, med romanen Djevelen på korset. Så måtte vi vente over 30 år på neste: Hvetekornet – en roman lagt til Kenya i tiden mellom opprøret mot den britiske kolonimakten på 1950-tallet og frigjøringsdagen i 1963 – som ble utgitt på originalspråk i 1967, og som opplevdes som et kraftig forsinket mesterverk da den utkom i norsk oversettelse i 2015.

Elven som skiller, som nå er ute, er en på alle måter mindre roman. Et førsteutkast ble skrevet så tidlig som i 1961, men ble ikke utgitt før i 1965, etter fødselshjelp fra blant annet den store nigerianske forfatteren Chinua Achebe.

Annonse