00:00 - 02. juni 2017

En slitesterk ed

Medisinens historie har alt – fra de store gjennombruddene til de maktfulle overgrepene.

Å re en sykeseng: Legg merke til overlakenet mellom dynen og pasienten. Ifølge Oslo Museum skulle det være nøyaktig på størrelse fra albue til strak hånd og brettes ut og over dynen. Frem til slutten av 1980-tallet var det klare regler for hvordan en seng skulle rees: med pasient i, uten pasient i og om pasienten bare skulle snues til sidene (ikke bøye skjellettet). Bildet er tatt i 1957. Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum

Helse og sykdom er grunnvilkår i alle menneskers liv. Før var forbindelsen mellom sykdom og død mye tettere enn i dag. Fremdeles må vi regne med døden, men forventningene til hva helsevesenet kan utrette for oss er blitt grandiose. Historien om medisin og helse, og om menneskenes håndtering av sykdom, er fascinerende lesning. Den angår enhver.

Aina Schiøtz, forfatteren av Viljen til liv. Medisin- og helsehistorie frå antikken til vår tid, har blant annet arbeidet med legeprofesjonens historie, men mest kjent er hun nok for tobindsverket Det offentlige helsevesens historie i Norge 1603-2003, som hun skrev sammen med historikerkollegaen Ole Georg Moseng. Schiøtz’ nye bok handler om medisin og helsehistorie mer generelt. Den er ikke bare grundig og skikkelig, men også en imponerende sammenfatning av de store kunnskapene Schiøtz sitter inne med ved avsluttet yrkeskarriere. Hun har nylig gått av for aldersgrensen som professor i medisinsk historie ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.

Annonse