Annonse
00:00 - 16. juni 2017

Diktatoren og dukkespilleren

Milan Kundera er fremdeles like god på livets bagateller som på tilværelsens essens.

Første roman på 14 år: Milan Kundera - her i Praha i 1973, to år før han flyttet fra Tsjekkoslovakia til Frankrike - har i et femti år langt forfatterskap gjort spøken til midtpunkt. Årets roman er intet unntak. Foto: Afp / NTB Scanpix
Annonse

Milan Kundera ble født i Tsjekkoslovakia 1. april 1929, og tillegger det «metafysisk betydning» at fødselen potensielt kunne blitt tatt som en aprilsnarr. Sannsynligvis er utsagnet ment som en spøk. Men det må være noe sant i det også: Han debuterte i 1967 med romanen En spøk, og har i sitt nå femti år lange forfatterskap gjort spøken til midtpunkt. Slikt gjør ingen ambisiøs skjønnlitterær forfatter om han ikke har et uvanlig intimt og alvorlig forhold til spøken som fenomen.

 

Stalins spøk. I sin første roman på 14 år, En fest for ubetydeligheten, tar Kundera seg den frihet å spøke med Stalin. Eller er det Stalin som spøker med oss? Kundera siterer en historie Stalin skal ha fortalt sine håndlangere i Politbyrået, deriblant Khrusjtsjov, som offentliggjorde den i sine memoarer.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.