Annonse
00:00 - 09. juni 2017

Bryskt avvist på Universitetsbiblioteket

Er du ikke autorisert statsintellektuell, er kunnskapens dør stengt. Det erfarte Kjartan Fløgstad da han kom til Universitetsbiblioteket i Oslo.

Støy på biblioteket: Kjartan Fløgstad fikk ikke låne bøker på Universitets­biblioteket i Oslo. Slikt blir det støy av. «Bibliotekaren såg på meg og spurde om eg var student. Eg svarte nei, eg er 72 år», forklarer Fløgstad. Fotoillustrasjon: Christian Belgaux. Kildefoto: Ellen Lande Gossner, Getty Images
Annonse

«Takk til personalet ved Heia bo- og omsorgssenter for god pleie», kan det hende det står i dødsannonsen. Det er den offentlige takken hjelpepleierne har å varme seg over. Bibliotekarene og arkivarene varmer seg på forordene i sakprosabøker. «Takk til overbibliotekar Grunde Grundesen ved biblioteket på Norsk Tollmuseum for vennlig imøtekommenhet og stor tålmodighet med en ofte masete forfatter.» Slik er de gjengse fraser. Men i forordet til sin siste bok, Trans-Sovjet Ekspress – den handler om sovjetisk arkitektur – bryter Kjartan Fløgstad med gemyttligheten. Han takker folk i øst og vest som har delt raust av sin tid, sine kunnskaper og sin entusiasme, han takker fagbibliotek og spesialsamlinger for «framifrå assistanse», men så kommer den uventede salven: «På den andre sida nekta Universitetsbiblioteket i Oslo å hjelpa til med å skaffa vanskeleg tilgjengeleg akademisk faglitteratur, sidan eg ikkje var autorisert statsintellektuell.»

 

Fløgstad fra fjellet. Nå skulle vi ha snakket med Fløgstad, men kontakten begrenset seg til dette: «I fjedlet. Dårleg dekning». Han fylte 73 på onsdag, og kanskje feiret han dagen oppe i høyden. Det gjør uansett ikke noe, for egentlig har han allerede forklart hendelsesforløpet godt. Det gjør han i debatten som løper på  bibliotekar Anders Ericsons blogg «Biblioteket tar saka», hvorfra Morgenbladet for så vidt har tatt denne saken.  

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse