00:00 - 09. juni 2017

Bryskt avvist på Universitetsbiblioteket

Er du ikke autorisert statsintellektuell, er kunnskapens dør stengt. Det erfarte Kjartan Fløgstad da han kom til Universitetsbiblioteket i Oslo.

Støy på biblioteket: Kjartan Fløgstad fikk ikke låne bøker på Universitets­biblioteket i Oslo. Slikt blir det støy av. «Bibliotekaren såg på meg og spurde om eg var student. Eg svarte nei, eg er 72 år», forklarer Fløgstad. Fotoillustrasjon: Christian Belgaux. Kildefoto: Ellen Lande Gossner, Getty Images

«Takk til personalet ved Heia bo- og omsorgssenter for god pleie», kan det hende det står i dødsannonsen. Det er den offentlige takken hjelpepleierne har å varme seg over. Bibliotekarene og arkivarene varmer seg på forordene i sakprosabøker. «Takk til overbibliotekar Grunde Grundesen ved biblioteket på Norsk Tollmuseum for vennlig imøtekommenhet og stor tålmodighet med en ofte masete forfatter.» Slik er de gjengse fraser. Men i forordet til sin siste bok, Trans-Sovjet Ekspress – den handler om sovjetisk arkitektur – bryter Kjartan Fløgstad med gemyttligheten. Han takker folk i øst og vest som har delt raust av sin tid, sine kunnskaper og sin entusiasme, han takker fagbibliotek og spesialsamlinger for «framifrå assistanse», men så kommer den uventede salven: «På den andre sida nekta Universitetsbiblioteket i Oslo å hjelpa til med å skaffa vanskeleg tilgjengeleg akademisk faglitteratur, sidan eg ikkje var autorisert statsintellektuell.»

 

Fløgstad fra fjellet. Nå skulle vi ha snakket med Fløgstad, men kontakten begrenset seg til dette: «I fjedlet. Dårleg dekning». Han fylte 73 på onsdag, og kanskje feiret han dagen oppe i høyden. Det gjør uansett ikke noe, for egentlig har han allerede forklart hendelsesforløpet godt. Det gjør han i debatten som løper på  bibliotekar Anders Ericsons blogg «Biblioteket tar saka», hvorfra Morgenbladet for så vidt har tatt denne saken.  

Annonse