00:00 - 12. mai 2017

Underdanig protestroman

Boualem Sansals undergangsstemte 2084 er en utilslørt hyllest til George Orwells klassiker 1984.

Satire: Boualem Sansal, som er født og bosatt i Algerie, retter sterk kritikk mot fundamentalisme og religionens makt i hjemlandets samfunnsliv. Foto: Carl Martin Nordby

Den algeriske forfatteren Boualem Sansal har vunnet både heder og berømmelse for sin dystre satire 2084. I romanen, som bærer den dramatiske undertittelen, Verdens undergang, skildrer han et fremtidig religiøst diktatur, teokratiet Abistan, som kombinerer blind tro med konstant overvåkning, og middelalderske straffemetoder. Man hører ekko fra mangt et skrekkscenario som er blitt luftet i vestlige og sosiale medier etter den eksplosive fremveksten av islamisme.

I sin opprinnelig franske språkdrakt er 2084 ofte blitt lest opp mot Michel Houellebecqs roman Underkastelse, som dikter frem et fremtidig islamiststyrt Frankrike, men den er også en hyllest til George Orwells dystopi-klassiker 1984. Hundre år etter handlingen i 1984 er Orwells totalitære stat blitt jevnet med jorden. Klimaendringer og hellige kriger med og uten atomvåpen har endevendt planetens geografi, og Abistan er blitt et stort og mektig, ja, grenseløst rike.

Eller? 2084 er et slags år 0 i Abistans tidsregning, for alt som skjedde forut for guden Yölahs åpenbaring for profeten Abi, og den påfølgende grunnleggelsen av «de troendes land», er tabu. Det samme er forestillingen om at Abistan kan grense mot andre land og alternative samfunnsformer. «I verden fantes bare Abistan.» Så totalitært er landet at det ikke engang vedkjenner seg fiender.

Annonse