Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

Øyeblikket da verden blir en helt annen

Gjensyn med Brideshead kombinerer det vakre med det nederlagsdømte. Resultatet er perfekt, skriver Lasse Midttun.

Et in Arcadia Ego: Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix

Det burde være vårens litterære begivenhet: Gyldendal og Johanne Fronth-Nygren har levert en ny oversettelse av Evelyn Waughs Gjensyn med Brideshead. Hvem? Jo, forfatteren er, må det nok sies, ikke blant verdens mest berømte. Men han var et dannelsesmerke: Kollega Håkon Gundersen forteller at da en redaktør på 1950-tallet bommet og omtalte Evelyn Waugh som «hun», så daværende Morgenbladet-medarbeider Kjell Arnljot Wig på tabben som et grunnleggende kulturforfall.

Hvorfor? Fordi briten Evelyn Waugh (1903–1966) gir et uunnværlig bilde av første del av forrige århundre. Og fordi bøkene hans aldri blunket, de var aldri mindre enn fullstendig ærlige – uansett den til tider eksepsjonelle graden av satire.

Så er riktignok satire en egen gren av ærligheten.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.