Annonse
00:00 - 12. mai 2017

Lasse Midttun: Å skrive med risiko

Å ta for seg Sovjet på trykk var en høyrisiko­sport, skriver Lasse Midttun.

Annonse

Hundre år er gått siden den russiske revolusjonen i 1917, og bøkene pipler frem. Sist var det Kjartan Fløgstad, som i reiseboken Trans-Sovjet Ekspress ser på hvordan Sovjetunionen ønsket å presentere seg gjennom hva de bygget – og hvordan.

Når Fløgstad blir intervjuet og boken anmeldt, er tonen gjennomgående høflig, forekommende og nøytral. Hvilket er enda et bevis på at verden er i endring, for det å ta for seg Sovjetunionen på trykk var tradisjonelt en høyrisikosport. Sovjet representerte den «eksisterende sosialismen» og var dermed både det borgerlige demokratiets farligste utfordrer og venstresidens håp. Men håp og realiteter var vilt forskjellige ting. Både Sovjets forsvarere og kritikere seilte værhardt.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse