00:00 - 05. mai 2017

Frode Riopelle om dystopisk litteratur etter Trump

I den amerikanske litteraturen utspiller det seg en ny borgerkrig, skriver Frode Johansen Riopelle.

Dystopi: Ordet betyr et oppdiktet skrekksamfunn, blant de mest kjente dystopiske skildringene er George Orwells 1984. I kjølvannet av Donald Trumps valgseier har man fått en bølge av dystopisk litteratur i USA. Fotoillustrasjon: Christian Belgaux, kildefoto: Columbia Pictures, Wiki.

I dagene etter at Trump hadde vunnet presidentvalget fant jeg, blant sedvanlig mye rask, disse klassikerne i de hendige minibibliotekene som er plassert rundt omkring i Palo Alto, California hvor jeg bor: George Orwells 1984. Margaret Atwoods A Handmaid’s Tale. William L. Shirers The Rise and Fall of The Third Reich: A History of Nazi Germany. Sinclair Lewis’ It Can‘t Happen Here.

Jeg har gjort en stans ved minibibliotekene i Palo Alto på vei til butikken eller lekeplassen hver dag i snart fire år, men aldri støtt på et lignende oppbud av dystopiske romaner og historieverk om totalitære regimer som i disse første fortvilte dagene for det overveiende demokratiske California. Orwells bok er som kjent om en overvåkende ettpartistat, Atwood skildrer kvinneundertrykkelsen i et kristent teokrati, og Lewis viser at konservativ opposisjon mot kommunisme kan førte til en annen type diktatur.

Minibibliotekene har så smått begynt å komme til Norge, men la meg kort forklare konseptet slik det praktiseres her borte: Et lite skap på en påle med et utvalg brukte bøker inni. Til fri benyttelse for enhver, uten registrering. Hele foretaket er basert på tillit: Man tar en bok, og leverer en bok. Poenget er at skapet ikke står tomt og at det er sirkulasjon i utvalget.

Annonse