Annonse
00:00 - 19. mai 2017

En gjenstridig og intens historie

Thure Erik Lund kombinerer en giftig, øm og vittig skildring av et samboerskap, med en småbrukerslektskrønike, og de helt store spørsmålene om hvor det moderne samfunnet beveger seg.

Opposisjon: Den typiske Thure Erik Lund-karakteren, en manisk einstøing i opposisjon til all normal kommunikasjon, får her sin egen slektskrønike. Foto: Christian Belgaux
Annonse

Er Thure Erik Lund kongerikets mest originale samtidsforfatter? I en leder i tidsskriftet Vagant 4/2005 angrep redaktørene Audun Lindholm og Eirik Vassenden kritikernes hang til å møte forfatteren av den ambisøse romansyklusen Myrbråtenfortellingene, utgitt mellom 1999 og 2005, med tom ros og høyttravende adjektiver. De mente å se en berøringsangst hos anmelderstanden, som heller enn å plassere og sortere i Lunds viltvoksende ideer om teknologi, natur og kultur, foretrekker å karakterisere forfatterskapet som «originalt» og «enestående». Akk, ja, hva skal en stakkars kritiker finne på? Årets roman, hans første på seks år, tar opp i seg hele forfatterskapet, og ville sikkert enklest latt seg beskrive som «umiskjennelig Lundsk».

Teknologiske livsformer. Noe av tankegodset Lund sysler med har riktignok en mer fremskutt posisjon i offentligheten i dag enn for et tiår siden. Konsekvensene av menneskets påvirkning på klodens systemer blir nå regnet som så markante at mange påstår verden er inne i en ny geologisk epoke, antropocen. Google-ingeniør og «futurist» Ray Kurzweils hypoteser om en kommende tilstand der hjernene våre kobles direkte til internett – den såkalte singulariteten – blir stadig referert i media.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse