Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

En gjenstridig og intens historie

Thure Erik Lund kombinerer en giftig, øm og vittig skildring av et samboerskap, med en småbrukerslektskrønike, og de helt store spørsmålene om hvor det moderne samfunnet beveger seg.

Opposisjon: Den typiske Thure Erik Lund-karakteren, en manisk einstøing i opposisjon til all normal kommunikasjon, får her sin egen slektskrønike. Foto: Christian Belgaux

Er Thure Erik Lund kongerikets mest originale samtidsforfatter? I en leder i tidsskriftet Vagant 4/2005 angrep redaktørene Audun Lindholm og Eirik Vassenden kritikernes hang til å møte forfatteren av den ambisøse romansyklusen Myrbråtenfortellingene, utgitt mellom 1999 og 2005, med tom ros og høyttravende adjektiver. De mente å se en berøringsangst hos anmelderstanden, som heller enn å plassere og sortere i Lunds viltvoksende ideer om teknologi, natur og kultur, foretrekker å karakterisere forfatterskapet som «originalt» og «enestående». Akk, ja, hva skal en stakkars kritiker finne på? Årets roman, hans første på seks år, tar opp i seg hele forfatterskapet, og ville sikkert enklest latt seg beskrive som «umiskjennelig Lundsk».

 

Teknologiske livsformer. Noe av tankegodset Lund sysler med har riktignok en mer fremskutt posisjon i offentligheten i dag enn for et tiår siden. Konsekvensene av menneskets påvirkning på klodens systemer blir nå regnet som så markante at mange påstår verden er inne i en ny geologisk epoke, antropocen. Google-ingeniør og «futurist» Ray Kurzweils hypoteser om en kommende tilstand der hjernene våre kobles direkte til internett – den såkalte singulariteten – blir stadig referert i media.

Forfatterskapet går rett inn i slike problemstillinger; det som står på spill er spørsmålet om hvor det moderne samfunnet beveger seg. Hos Lund arter singulariteten seg som en «verdensmaskin», en totaliserende teknologisk livform av språklig natur, en «humanteknologisk språkorganisme».

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse