Annonse
00:00 - 26. mai 2017

Bokstavens makt

Ny bok forteller om hvordan bokstavenes utforming har vært brukt til å styrke makthavere fra Augustus til Mussolini.

Annonse

Øyvin Rannem er typografveteran som har skrevet flere fagbøker om typografi og skrift. Hans nye bok, Bokstavene i historien har imidlertid mer allmenne ambisjoner, med broer over til romersk historie, keiserhistorie, renessansen og pavene.

Det er nemlig klare sammenhenger mellom bokstavenes fremvekst, forsvinning og gjenvekst og politisk makt, kan Rannem vise. Et eksempel: Selv om de romerske bokstavene i og for seg fantes før keiser Augustus, brukte han dem for alt hva de var verdt for å vise seg i det offentlige rom. Bokstavene og den formen de fikk, var sentrale for de herskende i Roma.

Og da makten forlot Roma, gikk bokstavene samme vei, forteller Rannem:

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.