Annonse
00:00 - 26. mai 2017

Bokstavens makt

Ny bok forteller om hvordan bokstavenes utforming har vært brukt til å styrke makthavere fra Augustus til Mussolini.

Annonse

Øyvin Rannem er typografveteran som har skrevet flere fagbøker om typografi og skrift. Hans nye bok, Bokstavene i historien har imidlertid mer allmenne ambisjoner, med broer over til romersk historie, keiserhistorie, renessansen og pavene.

Det er nemlig klare sammenhenger mellom bokstavenes fremvekst, forsvinning og gjenvekst og politisk makt, kan Rannem vise. Et eksempel: Selv om de romerske bokstavene i og for seg fantes før keiser Augustus, brukte han dem for alt hva de var verdt for å vise seg i det offentlige rom. Bokstavene og den formen de fikk, var sentrale for de herskende i Roma.

Og da makten forlot Roma, gikk bokstavene samme vei, forteller Rannem:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse