00:00 - 12. mai 2017

Åndsmennesket i verdensmaskinen

Thure Erik Lund kan ikke på stående fot komme opp med en idé som skaker ved virkelighetsoppfatningen vår. Han trenger et par dager. Norges mest egenartede forfatter er aktuell med en ny roman.

Trefødt: Thure Erik Lund debuterte i 1992. Med den nye romanen Identitet markerer han 25 år som forfatter. Selv omtaler han det som sin tredje debut, og regner romanen Grøftetildragelsesmysteriet (1999) som debut nummer to.

– Jeg kan når som helst, det har jeg skrevet i denne fordømte romanen, jeg kan når som helst finne opp en verdensidé. Jeg kan selge verdensideer på det åpne markedet i Oslo vest. Be meg om å lage en verdensidé, så skal jeg gjøre det.

Thure Erik Lund snakker engasjert der vi går litt retningsløst rundt på Norsk Folkemuseum. Vi har bare så vidt kommet innenfor telleapparatene som sluser de besøkende inn i dette enorme friluftsmuseet på Bygdøy i Oslo, der man ifølge hjemmesidene kan fordype seg i et behørig organisert «samspill mellom samfunn, kultur og natur» i Norge fra 1500-tallet og frem til i dag.

Det lå en journalistisk plan bak å ta med Lund akkurat hit for å snakke med ham om hans nye roman, Identitet, men den planen gikk skeis omtrent i det øyeblikket vi møtte Lund ved hovedinngangen. I stedet for å gå inn på museet, begynte vi å reke langs veien utenfor gjerdet, før vi til slutt havnet ved en institusjonsaktig bygning bak Vikingskipshuset, som ligger rett borti høgget fra Folkemuseet.

Annonse