Annonse
00:00 - 07. april 2017

Verden gjenskapt

Litterær rekonstruksjon er den fortellende sakprosaens mest fristende lokkemiddel – og en trøblete snubletråd, skriver Bjarne Riiser Gundersen.

Fotoillustrasjon: Morgenbladet (Kildefoto: Sturlason, Katinka Hustad, Ellen Lande Gossner, Getty Images og Pixabay
Annonse

Lene Wold er en sånn figur som får fremtiden for norsk journalistikk til å se litt lysere ut. Hun er velutdannet, bereist og språkkyndig, og har erfaring som skribent for britiske kvalitetsaviser.

I tillegg har hun tydeligvis guts, utholdenhet, vitebegjær og rettferdighetssans. Hennes nye bok Ære være mine døtre, som handler om æresdrap i Jordan, er en grundig researchet historie om et iblant sjokkerende emne.

Wold forteller om Jordans paradoksale lovgivning, der kvinner kan fengsles uten å ha brutt loven, for å beskyttes mot sin egen familie. Hun undersøker det innviklede forholdet mellom juss, religion og tradisjon for å se hvor beduinsamfunnets kontrollmekanismer kommer fra. Kjernen i boken er møter med en far som deltok i henrettelsen av sin egen mor som guttunge, og som siden drepte en av sine egne døtre (og lemlestet den andre) – alt for å gjenopprette­ familiens status.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse