Annonse
00:00 - 28. april 2017

Verden av i dag

Cecilia Hanssons intervjuer med sentral-europeiske kunstnere legger vekt på kunstens vilkår under dagens og fortidens regimer.

Illustrasjon: Christian Belgaux (kildefoto: Getty)
Annonse

«Europa er formet som hjernen min» er tittelessayet i den norske oversettelsen av et knippe artikler av den rumenske forfatteren Mircea Cărtărescu. Poenget med bildet er å fremme Europas mangfoldighet, og å motsette seg enkle klassifiseringer. Ethvert Europa er ens eget, og formes av det en velger å tilegne seg, hevder Cărtărescu – «hjernen har ingen grenser».

I den nylig utkomne intervjuboken Hopplöst, men inte allvarligt plukker den svenske poeten Cecilia Hansson i forholdet mellom kunst og politikk i dagens Sentral-Europa. Hvilke grenser møter dagens sentral-europeiske kunstnere? Hvordan påvirker etterlevningene av kommunismen og fascismen kunsten og litteraturen?

Hansson har delt boken i tre, og reiser til Østerrike, Ungarn og Romania, land der kunsten tradisjonelt har stått sterkt, men der nasjonalismen stadig vinner terreng. Til sammen atten forfattere, filmskapere og kunstnere er intervjuet – deriblant internasjonalt kjente størrelser som nevnte Cărtărescu, Herta Müller, Marina Abramović, Michael Haneke, Péter Nádas og Lázló Krasznahorkai. Samtalene dreier seg om nasjonal og personlig historie, om kunstens vilkår under dagens og fortidens regimer.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse