Annonse

Annonse

00:00 - 21. april 2017

Sjokkspråk

Naja Marie Aidts Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage er blant de aller beste bøkene om sorg skrevet på noe skandinavisk språk.

Sorg og språk: Naja Marie Aidts erklærer språket og kunsten håpløst utilstrekkelig i møte med tapet av sin sønn. Likevel skriver hun en av de beste bøkene om sorg. Foto: Mikkel Tjellesens

I mars 2015 døde 25 år gamle Carl Emil etter å ha sprunget naken ut av sitt vindu i femte etasje i en bygård i København. Sammen med en kamerat hadde han spist en type sopp som skulle gi en ren og naturlig rus, men som derimot viste seg å forårsake katastrofale hallusinasjoner. Han jobbet som kokk og filmklipper, og forsøkte å komme inn på en god filmskole, han hadde overhodet ikke «problemer med narkotika», han var ganske enkelt en liberal og nysgjerrig ung fyr. Og han var en av den danske forfatteren Naja Marie Aidts fire sønner.

«En nat fuld av rædsel / En nat så fuld av rædsel […] / Jeg kan ikke forme en sætning / Mit sprog er goldt», skriver Aidt på en av de første sidene i den lille boken hun har satt sammen av setningene hun tross alt maktet å skrive i året etter sønnens død. Som en kursivert hovedstrøm gjennom boken går en dagbokslignende beskrivelse av timene fra hun får telefonen om det som har skjedd til sønnen hennes erklæres hjernedød og kobles fra respiratoren. Denne såre lille elven av ord bukter seg omkring tekstfragmenter fylt av ublandet vrede, fortidige dagboksoppføringer, avbrutte dikt, ordbokoppslag («psykose», «sannhet», «carl», «emil»), og med jevne mellomrom samler ordene seg i slike malstrømmer av minner som den amerikanske forfatteren og journalisten Joan Didion beskriver i sine høyt skattede sorgbøker. Dødens kjølvann består av minner, som peker bakover mot gutten han var, og får smerten ved tapet til å flamme opp, på nytt og på nytt.

 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
Årets ukesavis! European Newspaper Award
ABONNEMENT
Fra 170,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse

Mer fra Bøker