Annonse

Annonse

00:00 - 21. april 2017

Sjokkspråk

Naja Marie Aidts Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage er blant de aller beste bøkene om sorg skrevet på noe skandinavisk språk.

Sorg og språk: Naja Marie Aidts erklærer språket og kunsten håpløst utilstrekkelig i møte med tapet av sin sønn. Likevel skriver hun en av de beste bøkene om sorg. Foto: Mikkel Tjellesens

I mars 2015 døde 25 år gamle Carl Emil etter å ha sprunget naken ut av sitt vindu i femte etasje i en bygård i København. Sammen med en kamerat hadde han spist en type sopp som skulle gi en ren og naturlig rus, men som derimot viste seg å forårsake katastrofale hallusinasjoner. Han jobbet som kokk og filmklipper, og forsøkte å komme inn på en god filmskole, han hadde overhodet ikke «problemer med narkotika», han var ganske enkelt en liberal og nysgjerrig ung fyr. Og han var en av den danske forfatteren Naja Marie Aidts fire sønner.

«En nat fuld av rædsel / En nat så fuld av rædsel […] / Jeg kan ikke forme en sætning / Mit sprog er goldt», skriver Aidt på en av de første sidene i den lille boken hun har satt sammen av setningene hun tross alt maktet å skrive i året etter sønnens død. Som en kursivert hovedstrøm gjennom boken går en dagbokslignende beskrivelse av timene fra hun får telefonen om det som har skjedd til sønnen hennes erklæres hjernedød og kobles fra respiratoren. Denne såre lille elven av ord bukter seg omkring tekstfragmenter fylt av ublandet vrede, fortidige dagboksoppføringer, avbrutte dikt, ordbokoppslag («psykose», «sannhet», «carl», «emil»), og med jevne mellomrom samler ordene seg i slike malstrømmer av minner som den amerikanske forfatteren og journalisten Joan Didion beskriver i sine høyt skattede sorgbøker. Dødens kjølvann består av minner, som peker bakover mot gutten han var, og får smerten ved tapet til å flamme opp, på nytt og på nytt.

 

Det uforsonlige. I forsøket på å komme seg pustende og oppreist gjennom dagene, oppsøker Aidt andre elegikeres selskap. Intenst opptatt er hun av følelsenes autentisitet, hun velger samtale med forfattere som har gitt språk til sin egen opplevelse av å miste en de har elsket. Mallarmé, Jan Kochanowski, Denise Riley, Cicero, Nick Cave – de som også har mistet et barn er viktigst. Men også Jacques Roubaud, som skriver om sorgen etter konens død i den formidable boken Noe sort, og Anne Carson, som med bokobjektet NOX minnes broren hun mistet (i København).

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse