Annonse

Annonse

00:00 - 21. april 2017

Portrett av kunstneren som ungt monster

John Ajvide Lindqist blander selvbiografi, skrekkroman og drapet på Olof Palme i en uhørt allegorisk miks.

Olof Palme er død: Tidlig i Bevegelsen, John Ajvide Lindquists sjette roman, står jeg-fortelleren i dette gatekrysset på Sveavägen i Stockholm og kikker seg rundt. Foto Björn Elgstrand / NTB Scanpix

En av bivirkningene ved å følge Palme-etterforskningen som ung avisleser på 1980-tallet, var at man ble lommekjent på steder man aldri hadde vært, en geografi som antok en mytisk aura. Kinolokalet Grand, der Palme og kona Lisbet så Brødrene Mozart. Spaserturen etterpå, ned Sveavägen, en av Stockholms hovedpulsårer, til punktet hvor den brede avenyen krysser Tunnelgatan. Butikklokalet Dekorima like ved, der Sveriges statsminister ble skutt og drept på fortauet utenfor, 28. februar 1986.

Tidlig i Bevegelsen, John Ajvide Lindquists sjette roman, står jeg-fortelleren nettopp i dette gatekrysset og kikker seg rundt. Han tenker at området utgjør kvintessensen av Stockholm, et tilsynelatende begivenhetsløst sted hvor du bare trenger å ta noen skritt i en hvilken som helst retning for at noe skal skje. «Du er i navet.»

 

Folkhem-klisjeer. Hvordan skal man beskrive livssynet som vokste frem i nordiske sosialdemokratier etter krigen? Ett mulig svar: som en gjennomgripende avfortrylling av verden. Inn kom lys og luft, hygiene og fornuft – en sosiopolitisk rundvask som samtidig skrubbet vekk et element av undring og magi.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse