Annonse

Annonse

00:00 - 21. april 2017

Olaf Haagensen: Virkeligheten i Umeå

En ny norsk roman innhentes av virkeligheten i Umeå, skriver Olaf Haagensen.

Rett før påsken satte inn kunne man lese nyhetsrapporter om at Judiska föreningen i Umeå i Nord-Sverige stenger lokalene sine etter trusler og trakassering fra nynazister. Foreningen telte ikke mer enn rundt 60 medlemmer – i en by med 83 000 innbyggere.

«Antisemittismen har ikke kommet til Umeå og Nord-Sverige i det siste. Den har vært der hele tiden. Nå har den blitt synlig fordi jødene ble synlige», uttalte Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, til Vårt Land i forbindelse med saken (7. april).

 

Her hjemme i Norge har Anders Bortne nylig gitt ut romanen Ulvens år. Den forteller om Daniel, hans elleve år gamle datter Sara og deres siste dag i byen (som forblir uspesifisert) før de skal dra på sommerferie til Danmark. Om morgenen har justisministeren og sikkerhetspolitiet holdt en pressekonferanse, der det har blitt advart mot et nært forestående terrorangrep på norsk jord. Daniel forsøker å håndtere situasjonen på den riktige måten overfor datteren – hvor mye skal han fortelle? – samtidig som han styrer med en vrang mobiltelefon og sørger for at faren hans får sett barnebarnet sitt før de reiser.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse