Annonse
00:00 - 21. april 2017

Et vi som ingen drømmer om

Johannes Anyurus nye roman er både en fremtidsdystopi og en realistisk fiksjonsfortelling om integering og islamofobi.

Fremtissverige: Johannes Anyurus roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar ble uhyggelig aktuell med terrorangrepet i Stockholm før påske. Foto: Khim Efraimsson
Annonse

«Alle innvandrere bør tenke på utgangsstrategier», uttalte skribenten Quasim Ali tidligere i vår i et oppslag om minoritetsnordmenn som emigrerer til muslimske land (Klassekampen, 24. mars). I herværende avis påpekte Lena Lindgren nylig at en stadig mer polarisert integreringsdebatt vil kunne ende i en (mis)tillitskrise.

Svenske Johannes Anyurus nye roman, De kommer att drukna i sina mödrars tårar, går rett inn i følelsen av å være utrygg i eget land. Siden debutdiktsamlingen Det är bara gudarna som är nya (2003) har Anyuru vært en utenforskapets dikter, og han har ikke minst tatt for seg innvandrerens situasjon, «fångad mellan alla dessa ord och världsbilder».

Vårens roman åpner med et Daesh-inspirert angrep på svensk jord – da lastebilangrepet i Stockholm inntraff før påske, ble De kommer att drukna uhyggelig aktuell. I romanen spores konsekvensene av angrepet framover i tid, mot et fullstendig islamofobt Sverige. Heller enn å interessere seg for terroristen som figur, konsentrerer Anyuru seg om hvordan slike angrep kan avle en annen type terror, nemlig den man opplever når man står på utsiden av normen. Hvem blir man hvis det eneste bildet som holdes opp for en, er et skremmebilde? «Ingen utom Daesh drömmer om oss», som en av Anyurus karakterer formulerer det.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse