Annonse

Annonse

00:00 - 28. april 2017

Det siste eventyret

Polfareren og krimforfatteren Monica Kristensen lanserer ny teori om hva som egentlig skjedde da Roald Amundsen forsvant i isødet.

Roald Amundsen foran propellen til flyet «Latham», i 1928. Foto: Fotograf ukjent / Sør-Troms Museum

Fridtjof Nansen og Roald Amundsens polarbragder er fortsatt pensum for dagens skoleelever, mens den italienske luftballongpioneren Umberto Nobile er et ukjent navn for den oppvoksende slekt. Til forskjell fra tidligere tider. Det ble vel ikke sagt i klartekst, men vi som gikk på skolen på 1970-tallet, satt likevel igjen med et inntrykk av at den «svartsmuskede appelsinplukkeren» hadde skylden for nasjonalhelten Amundsens altfor tidlige død. I et forsøk på å redde Nobile ut av isen nord for Svalbard i 1928, forsvant Amundsen selv sporløst. Han ble aldri funnet.

Amundsens uoppklarte endelikt er utgangspunktet for Monica Kristensens bok av året, Amundsens siste reise. Det er blitt en solid dokumentar der Kristensen har dratt nytte av dramaturgiske grep fra krimforfatterskapet sitt på en måte som mange sakprosaister kan ha noe å lære av.

 

HER !

Annonse