Annonse
00:00 - 28. april 2017

Det siste eventyret

Polfareren og krimforfatteren Monica Kristensen lanserer ny teori om hva som egentlig skjedde da Roald Amundsen forsvant i isødet.

Roald Amundsen foran propellen til flyet «Latham», i 1928. Foto: Fotograf ukjent / Sør-Troms Museum
Annonse

Fridtjof Nansen og Roald Amundsens polarbragder er fortsatt pensum for dagens skoleelever, mens den italienske luftballongpioneren Umberto Nobile er et ukjent navn for den oppvoksende slekt. Til forskjell fra tidligere tider. Det ble vel ikke sagt i klartekst, men vi som gikk på skolen på 1970-tallet, satt likevel igjen med et inntrykk av at den «svartsmuskede appelsinplukkeren» hadde skylden for nasjonalhelten Amundsens altfor tidlige død. I et forsøk på å redde Nobile ut av isen nord for Svalbard i 1928, forsvant Amundsen selv sporløst. Han ble aldri funnet.

Amundsens uoppklarte endelikt er utgangspunktet for Monica Kristensens bok av året, Amundsens siste reise. Det er blitt en solid dokumentar der Kristensen har dratt nytte av dramaturgiske grep fra krimforfatterskapet sitt på en måte som mange sakprosaister kan ha noe å lære av.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.