00:00 - 10. mars 2017

Sykdommers foranderlige ansikt

Billedkunstner Vanessa Bairds nye bok peker på underliggende strukturer i vår forståelse av sykdom og helse. Kan man som lege egentlig forstå hvordan pasienten foran en har det, spør Ketil Slagstad.

Illustrasjoner: Vanessa Baird, fra boken Red herring, No Comprendo Press 2017.

Medisinske illustrasjoner er ikke et moderne fenomen. Men hvordan kroppens organer, menneskelig fysiologi og sykdomsprosesser illustreres, er farget av tiden de står i. Den amerikanske kirurgen og medisinske illustratøren Frank H. Netter (1906–1991) skapte med sitt Atlas of Human Anatomy ikoniske tegninger som i dag brukes i utdanningen av helsepersonell over hele verden. Med sine over 4000 illustrasjoner har han i betydelig grad formet vårt moderne blikk på sykdom. Et eksempel er den klassiske hjerteinfarktpasienten, en stresset businessmannen med koffert og hatt som tar seg til brystet. Eller den middelaldrende kvinnen som sitter på kanten av en stol med tilkneppet kjole og sirlig ordnet 50-tallsfrisyre. Nervøst holder hun sitt lommetørkle. Hun illustrerer angstpasienten.

Vanessa Bairds bok Red Herring. Prednisolon, ciclosporin består av en rekke kronologisk ordnede akvarellportretter. Kan også disse bildene forstås som medisinske illustrasjoner? Akvarellene spenner fra kraftig fargesatte, røffe – nærmest rasende – portretter, til blasse, utydelige, utviskede og porøse ansikter. Baird har i flere intervjuer fortalt at hun har en kronisk nyresykdom, og man må anta at portrettene er av henne selv. Medisinene som angis i bokens tittel, prednisolon – et syntetisk hormon – og ciclosporin, brukes begge i blant annet behandlingen av autoimmune sykdommer (forenklet sagt sykdommer der immunforsvaret angriper kroppens organer) og ved organtransplantasjon. Under hvert bilde er en gitt dosering av prednisolon angitt med dato.

 

Annonse