Annonse
00:00 - 24. mars 2017

Å spille på håpløsheten som et instrument

Diktene til danske Lea Marie Løppenthin beskriver en virkelighet og et sinn som bytter på å kolonisere hverandre.

Virkeligheten rundt: Diktene i Mars er best er stadig på jakt etter å suge ut noen foreløpige sannheter om virkeligheten rundt seg. Foto: Jonas Fogh
Annonse

Er det nødvendig å oversette litteratur mellom de skandinaviske språkene? Både gjennom historien og i den senere tid har vi kunnet se at forlag svarer ulikt på dette spørsmålet. Mens norske Pelikanen og danske Gladiator i høst gikk sammen om å utgi hverandres titler, uten å gå omveien rundt oversettelse, lanserte Samlaget i januar nynorske gjendiktninger av fire unge, danske poeter. Bøker som oversettes fra dansk til nynorsk får et nytt uttrykk og forhåpentligvis egne ben å stå på. Hva med oversettelser til bokmål, som likner så mye på nabospråket?

Siste tilskudd til buketten av danske forfattere på norsk kom denne måneden, i form av en vakker, krokusgul bok, utgitt av forlaget Fanfare: Lea Marie Løppenthins Mars er best, gjendiktet av Amalie Kasin Lerstang. Originalen og gjendiktningen ligger tett på hverandre, som naturlig er. Men jeg får også en mistanke om at Lerstang har vært redd for å forandre tekstene for mye, da enkelte ord og sammenstillinger virker oppstyltede eller unaturlige på bokmål. Heldigvis er det snakk om små og få skjønnhetsfeil som raskt glemmes.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.