Annonse

Annonse

00:00 - 17. mars 2017

Mat for myter

Fransk roman fra 1965 som har fått en renessanse nå takket være rockeren og romantikeren Patti Smith.

Lynberømmelse: Albertine Sarrazins rakk å gi ut tre halvbiografiske bøker før hun døde, 29 år gammel. Foto: Philippe Le Tellier / Paris Match / Getty Images

Fransk-algeriske Albertine Sarrazins (1937-1967) levde liv er i sin egen rett mat for myter. Hun sonet allerede som tenåring flere år i fengsel for væpnet ran, livnærte seg i perioder som prostituert og rakk på toppen av alt å utgi tre halvbiografiske bøker som i sin tid ble ivrig lest og diskutert i Paris, før hun døde på høyden av sin lynberømmelse etter en nyreoperasjon.

I Astragalen, som først ble utgitt på fransk i 1965 og nå utkommer for andre gang på norsk i Agnete Øyes nyoversettelse, handler det om 19-årige Anne som – i likhet med den unge Sarrazin – stikker av fra en lengre fengselsstraff, men lander hardt og brekker ankelen (på fransk «l`astragale», astragalen) da hun svinger seg over muren. Slik får tanken om å klare seg selv ute i friheten en tidlig smell; med et knust bein på slep blir en nese for gode hjelpere avgjørende for å kunne gå under jorden. Blant disse er småkjeltringen Julien, som blir hennes elsker, mesen og viktigste allierte på rømmen.

 

Uhøytidelig livsinnstilling. Når en leser forordet skrevet av eks-punkeren og erkeromantikeren Patti Smith – som hyller Sarrazin som en tidlig ledestjerne og er ansvarlig for at boken nå har fått en slags renessanse – forbereder en seg på et inderligere uttrykk, mer i stil med de svulmende metaforene i Smiths egne prosabøker. I stedet kan Astragalen leses som en kjærlig pastisj over tidens gangsterfilmer og småforbryterens forfengelighet. Både den lekne fortellerstilen og hovedpersonens uhøytidelige livsinnstilling minner sterkt om nybølgefilmene til Jean-Luc Godard og Agnès Varda fra samme periode – også i Sarrazins roman tas hver dag på strak arm mens håp og drømmer holdes på halvdistanse.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse