Annonse
00:00 - 24. mars 2017

Juryen har talt

Og vinneren av Tarjei Vesaas’ debutantpris 2017 er…, skriver Bernhard Ellefsen.

De nominerte: Fra venstre, Jan Kristoffer Dale, Sara Sølberg og Frederik Svindland er nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris i 2017. Foto utsnitt: Kjersti Sletteskog, Pernille B. Walvik og Anna-Julia Granberg/Blunderbuss.
Annonse

Man blir ikke litteraturkritiker fordi man liker å kompromisse seg frem til konsensusvurderinger. Likevel er det slik juryarbeid fungerer. Kåringen av litterære prisvinnere kan, med et engelsk og nokså nedsettende idiom, karakteriseres som criticism by comittee. En innrømmelse: Kanskje skyldes det manglende argumentative evner, men i de juryene jeg etter hvert har sittet i, har jeg svært sjelden greid å overtale de andre medlemmene om at min kandidat – objektivt sett og naturligvis! – er den sterkeste.

Vel. I morgen skal Tarjei Vesaas’ debutantpris deles ut av det litterære rådet i Den norske Forfatterforening. Det gir meg én dags forsprang og anledning til å kåre vinneren helt på egen hånd allerede i dag. Det følgende kan dermed betraktes som referat fra mitt indre jurymøte. En jury med ett medlem. Sånn det burde være.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse