Annonse
00:00 - 24. mars 2017

Juryen har talt

Og vinneren av Tarjei Vesaas’ debutantpris 2017 er…, skriver Bernhard Ellefsen.

De nominerte: Fra venstre, Jan Kristoffer Dale, Sara Sølberg og Frederik Svindland er nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris i 2017. Foto utsnitt: Kjersti Sletteskog, Pernille B. Walvik og Anna-Julia Granberg/Blunderbuss.
Annonse

Man blir ikke litteraturkritiker fordi man liker å kompromisse seg frem til konsensusvurderinger. Likevel er det slik juryarbeid fungerer. Kåringen av litterære prisvinnere kan, med et engelsk og nokså nedsettende idiom, karakteriseres som criticism by comittee. En innrømmelse: Kanskje skyldes det manglende argumentative evner, men i de juryene jeg etter hvert har sittet i, har jeg svært sjelden greid å overtale de andre medlemmene om at min kandidat – objektivt sett og naturligvis! – er den sterkeste.

Vel. I morgen skal Tarjei Vesaas’ debutantpris deles ut av det litterære rådet i Den norske Forfatterforening. Det gir meg én dags forsprang og anledning til å kåre vinneren helt på egen hånd allerede i dag. Det følgende kan dermed betraktes som referat fra mitt indre jurymøte. En jury med ett medlem. Sånn det burde være.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse