Annonse

Annonse

00:00 - 17. mars 2017

Feministisk dødsvisjon

Finske Laura Lindstedt er nominert til Nordisk råds litteraturpris for en roman hvor vi møter syv kvinner i etterlivet.

Hvitt helvete: I Laura Lindstedts roman Oneiron våkner sju kvinner etter tur opp i et hvitt, uavgrenset rom – hvor skjærsilden arter seg som et slags vakuum der de avlidte forsøker å komme til bunns i sin nye tilstand, og i livene de har levd. Foto: Mike Hill / Getty Images

Så godt som alt vi evner å forestille oss om utgangen på livet, har rot i allerede kjente fremstillinger av døden; dødsvisjonens plass i litteraturen er like gammel og selvfølgelig som litteraturhistorien selv. Fra Bibelen, Edda, Homer og Dante og frem til vår tid har dødsøyeblikket og det eventuelle etterlivet vært gjenstand for spekulasjon.

Finske Laura Lindstedts Nordisk råd-nominerte roman, Oneiron, har undertittelen «En fantasi om sekundene etter døden». Målet er imidlertid ikke å vekke tanker om etterlivet, for det er ikke egentlig døden denne fortellingen griper etter. At alle før eller siden forsvinner fra jordens overflate, er for Lindstedt en kjensgjerning som lar henne skape et frirom hvor hun kan spille ut akkurat hva hun vil.

Her våkner sju kvinner etter tur opp i et hvitt, uavgrenset rom. De forstår snart at de alle er døde. I Oneirons dødsfantasi – tittelen er et gresk ord for drømmebilde – arter skjærsilden seg som et slags vakuum der de avlidte forsøker å komme til bunns i sin nye tilstand, og i livene de har levd.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.