Annonse
00:00 - 24. mars 2017

Et spennende geni?

Vinduets temanummer om Martin Heidegger oppleves mer som et redningsforsøk enn en reell diskusjon.

Titt Heidegger: Årets første utgave av Vinduet er et temanummer om den tyske filosofen Martin Heidegger. Her er Heidegger i vinduet et sted i Tyskland på 1960-tallet. Foto: Meller Marcovicz / Ullstein Bild / Polfoto
Annonse

Vinduets første utgave av året er et temanummer om Martin Heideggers Svarte hefter, altså de filosofiske notatbøkene Heidegger førte fra 1931 til 1948, og som utgis som de siste bindene av hans samlede verker. Med sine utvetydige antisemittiske utsagn har heftene igjen vekket til live debatten om Heidegger og nazismen.

Heidegger var både medlem av nazipartiet og rektor ved Universitetet i Freiburg en periode etter Hitlers maktovertagelse. Med de svarte heftene er det enda vanskeligere enn før å betrakte mesterens nazistiske engasjement som opportunisme eller villfarelse. Slik sett representerer de svarte heftene den evige gjenkomst av den stadig samme skandalen, som et tysk vittighode har formulert det.

Foruten de seks artiklene om Heidegger består nummeret av lesverdige tekster om blant andre Robert Frost, Stig Sæterbakken og et essay om penger ved Øyvind Berg. Et dikt fra Den eldre Edda analyseres inngående, mens det skjønnlitterære bidraget er en novelle av Tom Lotherington. Her skal det imidlertid dreie seg om nummerets Heidegger-del.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse