Annonse
00:00 - 03. mars 2017

Et kulturelt vannskille

I Frankrike dreier de intellektuelle mot høyre. Et halvt århundre med venstreintellektuelt hegemoni kan gå mot sin slutt.

Vind i seilene: Fransk offentlighet har dreid mot høyre de siste tiårene, og det er ikke lenger utenkelig at Frankrike kan få en president fra ytre høyre. Marine Le Pen, leder og presidentkandidat for det franske ytre høyre-partiet Nasjonal Front (FN), takket støttespillerne under et møte i Nantes i slutten av februar. Foto: Chesnot / Getty Images
Annonse

Det er slik vi gjerne ser dem for oss: med en sigarett på et politisk tv-program i sort/hvitt, fremst i et demonstrasjonstog, eller på en talerstol foran streikende arbeidere, med knyttet neve. 1900-tallet var kanskje arbeidernes århundre i Frankrike, men det var minst like mye de venstreintellektuelles.

Men to korte måneder før første runde i årets franske presidentvalg, der Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen seiler opp som en av favorittene til å vinne valget, har det snudd. Mens tenkerne på venstresiden hadde hegemoniet både i mediene og i bokhandlene fra etterkrigstiden til årtusenskiftet, har den franske offentligheten tatt en tydelig høyredreining de siste årtiene. Heller enn Jean-Paul Sartres løfte om revolusjon, er det den høyreorienterte skribenten Éric Zemmours teser om en at den franske kulturen står på selvmordets rand og Michel Houellebecqs fremtidsdystopier om en konflikt mellom islamisme og sekularisme som har preget ordskiftet.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse