Annonse
00:00 - 31. mars 2017

Et helt liv

En ambisiøs romantrilogi viser hvordan den britiske overleppen ble så stram.

Den nye Ferrante? Jane Gardam spenner opp et omfattende lerret i sine seneste romaner - en trilogi der handlingen tidsmessig strekker seg fra det britiske imperiets oppløsning og frem til i dag. Foto: Jeremy Sutton-Hibbert / Getty Images
Annonse

Muligens håper Gyldendal på en suksess à la Elena Ferrante når de nå utgir oversettelsen av en bredt anlagt, fortellende romantrilogi med rosende ord fra The New Yorker og Hilary Mantel på omslaget.

At britiske Jane Gardams romaner i USA blir utgitt av det kresne forlaget Europa Editions, som også har Ferrante i sin katalog, bidrar til en dåm av europeisk kvalitet, og når vi åpner En ulastelig mann – den første romanen av tre om den gamle, legendariske advokaten Edward Feathers – ser vi i hvert fall at et omfattende lerret på tidsriktig vis er spent opp.

Her skal vi gjennom det britiske imperiets oppløsning, andre verdenskrig, tiårene frem til i dag. Men viktigere enn det historiske bakteppet hos Gardam, er utforskningen av den gamle mannens vennskap, ekteskap og fiendskap. Og all den tid vi befinner oss i de stramme overleppers hjemland, er det i de små nyansene og de skjulte lidenskapene romanen finner sitt materiale.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse