Annonse
00:00 - 17. mars 2017

En historiebok for de opplagte

Den lange oppturen er et solid fagarbeid, men lesbarheten lider under fraværet av bilder, illustrasjoner og overskrifter.

Historie: Trenger vi strengt tatt en ny norgeshistorie nå? Bildet er tatt i 1960 fra bildereportasjen «Der byens puls banker», Cecilhjørnet i Oslo. Foto: Aage Storløkken / NTB Scanpix
Annonse

Innledningsvis i Den lange oppturen hevder Finn Olstad at det er på tide med en ny, større norgeshistorie for vår nære fortid, det vil si tiden etter 1945. Begrunnelsen er at historien stadig må skrives på nytt, og at det nettopp i våre dager kanskje er spesielle grunner til å se seg tilbake «under inntrykket av store omskiftninger og med usikkerhet og uenighet om nasjonens plass så vel i den store, globale sammenhengen som i vårt eget liv».

La meg forsvare Olstad: Norgeshistorien hans fortsetter ikke i et slikt floskelpreget spor. Han har enkelt og greit hatt lyst til å skrive en historiebok om perioden 1945-2015. Inspirasjonen fikk han etter å ha lest den kritikerroste boken til den britiske historikeren Tony Judt, Postwar. A history of Europe since 1945 (2005). Noe slikt bør gjøres for Norge også, tenkte han.

Men trenger vi strengt tatt en ny norgeshistorie nå? Selv kom Olstad så sent som i 2010 med boken Frihetens århundre. Norsk historie gjennom de siste hundre år. Året etter sendte Aschehoug ut bind IV i historieverket Norvegr om norsk historie etter 1914. I 2014 kom Espen Søbye m.fl. med boken Dovre faller. Norge 1814-2014. Ellers står Berge Furres Norsk historie 1914-2000 seg fremdeles.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.