Annonse
00:00 - 10. mars 2017

Den forbløffande franske middelklassen

Middelklassen har vakse seg så feit og sint at den utgjer ein trussel mot demokratiet. To franske forfattarar er aktuelle med bøker om livet og mytane i samfunnets store mellomsjikt.

Sint på samfunnet: Her ser vi ei scene frå Virginie Despentes’ film «Knull meg» (2000), som er basert på hennar eigen debutroman frå 1994. Foto: Pan Européenne
Annonse

Om nokre veker går franskmennene til val. Der landet står no, har Marine le Pen og høgrepopulistane i Nasjonal Front aldri vore nærmare ein kvardag i Élysée-palasset. Kva om det heile er middelklassens skuld?

To franske forfattarar er aktuelle med bøker som på kvar sin måte skildrar og problematiserer middelklassen, og då særlig mytane – eller livsløgnene – som dette store brokete samfunnssjiktet fortel om seg sjølv. Skal vi tru desse to forfatterane slit den franske middelklassen med langt større problem enn berre den sedvanlege borgarlege trøyttheita.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse