Annonse
00:00 - 24. mars 2017

De nye tyskerne

En av de mest omdiskuterte bøkene i Tyskland den siste tiden argumenterer for at de mange flyktningene som har ankommet landet, kan utgjøre en betydelig gevinst for samfunnet, skriver Karsten Aase-Nilsen.

Studiebesøk: Er de mange flyktningene som har ankommet Tyskland de seneste årene, en gevinst for det tyske samfunnet? Det argumenterer professorekteparet Marina og Herfried Münkler for. På bildet sees en gruppe studenter fra et utdanningsprogram for flyktninger. Gruppen var på besøk hos det tyske jernbaneselskapet Deutsche Bahn, som for tiden gir opplæring til 120 flyktninger. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix
Annonse

I løpet av noe få dager i august og september 2015 strømmet hundretusener av flyktninger inn over Tysklands grenser. Strømmen fortsatte utover høsten, og ved utløpet av året hadde det samlede antallet kommet opp i over en million – en firedobling sammenlignet med 2014. Tyskland står nå foran herkulesarbeidet med å sikre utdanning og jobb til de mange nyankomne i et samfunn preget av økt splittelse og polarisering på grunn av flyktningkrisen.

Møtet med disse utfordringene er utgangspunktet for en av fjorårets mest omdiskuterte og solgte saksprosautgivelser i Tyskland, Herfried og Marina Münklers bok Die Neuen Deutschen (De nye tyskerne). Herfried Münkler er professor ved Humboldt-universitetet i Berlin og en av Tysklands mest profilerte statsvitere. Et hovedbudskap i boken, som han har skrevet sammen med sin ektefelle, litteraturprofessoren Marina Münkler, er at Tyskland er bedre rustet enn noe annet land i Europa til å løse problemene i kjølvannet av flyktningkrisen.

Lykkes man med å organisere politikken på en fornuftig måte, kan de mange flyktningene også representere en betydelig gevinst for det tyske samfunnet på lang sikt. En slik positiv utvikling vil ikke kun avhenge av innsats og holdninger hos de nyankomne. Også de «gamle tyskerne» må bidra. Et fellesskap av nye og gamle tyskere som har forstått og akseptert at de skal leve sammen – «de nye tyskerne» – er nødvendig, argumenterer Münklerne.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse