Annonse
00:00 - 17. mars 2017

Bjarne Riiser Gundersen: Kjernesunn fornuft

Karsten og Petra er Margrethe Munthe-moralisme for nøstebarngenerasjonen, skriver Bjarne Riiser Gundersen.

Ut på tur: Turguide Aksel (Jeppe Beck Laursen) forkledd som troll foran Karsten (Oliver Dahl) og Petra (Alba Ørbeck-Nilssen). Foto: Cinenord Kidstory / Orbital Strangers
Annonse

Det går ikke mer enn et par minutter av filmen Karsten og Petra – Ut på tur, som hadde premiere forrige uke, før eventyrer Cecilie Skog møter opp med nyvaskede krøller og en godt synlig logo fra Den Norske Turistforening, for å lære bort en usedvanlig ordrik vise om fjellvettreglene.

Derfra er det få pauser i en film hvor «tur» alltid rimer på «natur», og der vi blir servert musikal-innslag hvor storfamilien jammer i vei til den nasjonalromantiske slageren «Hu hei, kor er det vel friskt og lett uppå fjellet». Stemningen er så evangelisk at én ting virker sikkert: Ingen av de involverte kan ha vært på fjelltur med barn noensinne. Akkurat når du tenker at noen skal bli litt molefonkne, bryter alle ut i en sang om hvor fint det er å spikke sine egne leker. «En båt av bark er verdens beste leketøy!»

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker