Annonse

Annonse

00:00 - 17. mars 2017

Bjarne Riiser Gundersen: Kjernesunn fornuft

Karsten og Petra er Margrethe Munthe-moralisme for nøstebarngenerasjonen, skriver Bjarne Riiser Gundersen.

Ut på tur: Turguide Aksel (Jeppe Beck Laursen) forkledd som troll foran Karsten (Oliver Dahl) og Petra (Alba Ørbeck-Nilssen). Foto: Cinenord Kidstory / Orbital Strangers

Det går ikke mer enn et par minutter av filmen Karsten og Petra – Ut på tur, som hadde premiere forrige uke, før eventyrer Cecilie Skog møter opp med nyvaskede krøller og en godt synlig logo fra Den Norske Turistforening, for å lære bort en usedvanlig ordrik vise om fjellvettreglene.

Derfra er det få pauser i en film hvor «tur» alltid rimer på «natur», og der vi blir servert musikal-innslag hvor storfamilien jammer i vei til den nasjonalromantiske slageren «Hu hei, kor er det vel friskt og lett uppå fjellet». Stemningen er så evangelisk at én ting virker sikkert: Ingen av de involverte kan ha vært på fjelltur med barn noensinne. Akkurat når du tenker at noen skal bli litt molefonkne, bryter alle ut i en sang om hvor fint det er å spikke sine egne leker. «En båt av bark er verdens beste leketøy!»

 

Slingringsmonnet for instrumentell bruk av kultur er større når det kommer til barn. Vi bruker fortellinger til å oppdra, skolere og overføre verdier til neste generasjon. Det er egentlig ikke så ille – kanskje gjør vi ofte det samme, vi voksne, bare at vi er mer ærlige om kunstens nyttedimensjon når vi har med unger å gjøre.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse