Annonse
00:00 - 17. mars 2017

Bjarne Riiser Gundersen: Kjernesunn fornuft

Karsten og Petra er Margrethe Munthe-moralisme for nøstebarngenerasjonen, skriver Bjarne Riiser Gundersen.

Ut på tur: Turguide Aksel (Jeppe Beck Laursen) forkledd som troll foran Karsten (Oliver Dahl) og Petra (Alba Ørbeck-Nilssen). Foto: Cinenord Kidstory / Orbital Strangers
Annonse

Det går ikke mer enn et par minutter av filmen Karsten og Petra – Ut på tur, som hadde premiere forrige uke, før eventyrer Cecilie Skog møter opp med nyvaskede krøller og en godt synlig logo fra Den Norske Turistforening, for å lære bort en usedvanlig ordrik vise om fjellvettreglene.

Derfra er det få pauser i en film hvor «tur» alltid rimer på «natur», og der vi blir servert musikal-innslag hvor storfamilien jammer i vei til den nasjonalromantiske slageren «Hu hei, kor er det vel friskt og lett uppå fjellet». Stemningen er så evangelisk at én ting virker sikkert: Ingen av de involverte kan ha vært på fjelltur med barn noensinne. Akkurat når du tenker at noen skal bli litt molefonkne, bryter alle ut i en sang om hvor fint det er å spikke sine egne leker. «En båt av bark er verdens beste leketøy!»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse