Annonse
00:00 - 03. mars 2017

Alt dette livet som finner sted

Alice Munros noveller er leksjoner i empati. Allerede i debutboken holdt hun nobelnivå.

Viser og forklarer: Selv om det er mest show i Alice Munros tekster, er hun ikke redd for tell heller. Foto: Derek Shapton
Annonse

Jeg kan ha vært 12-13 år gammel, i hvert fall var jeg i den alderen hvor jeg forsøkte å få overtak på min egen usikkerhet ved å være brysk, eller avvisende eller hånlig mot andre. Jeg hadde hengt i kafeteriaen på den lokale idrettshallen, og da jeg kom hjem, fikk restene av barnlig fortrolighet meg til lattermildt å fortelle foreldrene mine om en raring som stadig satt alene og rugget på et av bordene der. Knapt noe har jeg sterkere minne av enn min fars rolige svar: Kanskje det er det beste han vet, det å sitte der og se på folk. Det brant av skam i meg, en skam som fra tid til annen – i situasjoner hvor (den dessverre bare glimtvise) selvinnsikten gjør meg var min kyniske distanse til andre – blusser opp med uforminsket styrke. Jeg har ikke noe høyere ønske i livet enn at jeg greier å feste en slik følsomhet i barna mine, og gjerne en mer virksom variant enn hos meg.

Medmenneskelighetens begrensninger. Allerede i den første novellen i utvalget Gyldendal har gjort fra Alice Munros tre tidligste utgivelser (1968–1974) melder dette minnet seg for meg. Tittelen «De skinnende husene» beskriver et kanadisk, nyreist forstadsnabolag som ligner de dydige, amerikanske, pastellfargede fra omtrent samme periode. Midt blant de spissborgerlige, liksom-fasjonable, symmetriske husene ligger et gammelt småbruk hvor gamle Mrs. Fullerton grettent holder det gående med salg av egg og det som i naboenes øyne er estetisk og sosial forsøpling av strøket. Bare heltinnen i novellen, Mary, viser interesse for henne, men i en barnebursdag blir hun fanget i en samtale min idrettshallkafeteria verdig: Den ene naboen overgår den andre i ukvemsord og utspekulerte planer for å bli kvitt dette utysket som senker «salgsverdien på hvert eneste hus i denne gata».

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse