Annonse
00:00 - 03. februar 2017

Svart, hvitt og litt brunt

Timbuktu har skrevet et nytt bind til bastardenes bibliotek. Det er bra, vi holder nemlig på å utvide for tiden.

Selvbiografisk: Jason Diakité, kjent som artisten Timbuktu, skriver om egen oppvekst og slektens historie. Foto: Therese Öhrvall
Annonse

Jeg lo høyt da jeg leste Yohan Shanmugaratnams tekst om Jason Timbuktu Diakités bok En dråpe midnatt i Klassekampens bokmagasin 21. januar. Bokessayet handler om den svenske rapperens «familiebiografi», men sveiper også innom min familiefortelling, En fremmed ved mitt bord, fra i fjor. Ifølge Shanmugaratnam er vi alle tre medlemmer i den «uoffisielle bokklubben for bastarder».

Når jeg foreslår å oppgradere bokklubben til et bibliotek, er det fordi jeg synes vi fortjener det her i Skandinavia. For mens forlagene i mange år etterlyste den store innvandrerromanen, hva nå det er, er det mer sannsynlig at det vil komme flere bøker av folk som aldri har vandret, men som likevel ikke er helt sikre på hvem de er. Det blir et rotete bibliotek, som verden selv.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse