Annonse
00:00 - 03. februar 2017

Sus av sagn

Hos Mona Høvring er kjente fortellinger til for å utfordres.

Eventyret: Mange av tekstene til Mona Høvring trekker veksler på sagnet og eventyret. Foto: Agnete Brun
Annonse

Å lese Mona Høvring kan være både befriende og øyeåpnende. Kanskje fordi temaene i tekstene hennes – kjærlighet, seksualitet, tap, sorg – behandles på en så ubesværet og selvsagt måte. Diktene kan være uærbødige, tilforlatelige og grense mot det muntlige – og samtidig beholde et alvor i bunn. De kan dryppe av sørgmodighet eller meske seg i store ord, men likevel ha en letthet over seg. Disse kvalitetene er det flere som har sett: I 2012 mottok hun Språklig samlings litteraturpris for sitt samlede forfatterskap, og i 2014 ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen Camillas lange netter (2013).

Jente med dødningehode er hennes sjette diktsamling, og legger seg allerede med tittelen i forlengelsen av tidligere utgivelser. Jenta er en figur som går igjen, og som i Høvrings forfatterskap inntar vidt forskjellige roller: søster eller datter, villvesen eller sannsiger. I årets bok opptrer hun blant annet som et slags orakel fra verdensrommet, og som ung og intetanende Jomfru Maria-skikkelse.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker